Gemaakt door:

Roy

Leestijd

3 min

Dit is de reden waarom je niet doet wat je eigenlijk wél wilt

Je gedrag bepaalt uiteindelijk welke resultaten je behaalt. De vraag die je bij gedrag kunt stellen is: ‘Hoe komt het dat ik dingen doe zoals ik ze doe’? Het lastige daarbij is dat gedrag voor het grootste deel wordt gestuurd door ons onbewuste. Een cruciaal onderdeel van mindsettraining dus.

Alles wat je leert, leer je door te herhalen, oefenen en bevestiging. Door telkens hetzelfde te herhalen ontstaan patronen. Zo heb je leren lopen, leren fietsen, leren zwemmen. Zo wordt het vanzelf onbewust automatisch gedrag. In dat onbewuste zit het antwoord op de vraag: ‘Waarom doen we zo vaak dingen die we eigenlijk niet willen doen, en doen we veel dingen niet die we eigenlijk wel willen doen?’ Daarom is het belangrijk om je bewust te worden van de gedachten, de overtuigingen die achter je gedrag schuilgaan. Dat is de enige manier om iets te bereiken of veranderen in je leven.

Ik praatte veel, maakte beloftes, maar deed uiteindelijk weinig.

Hans Oranje | Founder Reset Yourself

Je intenties, je goede voornemens zijn soms niet hetzelfde als je daadwerkelijke gedrag. Je wilt wel, maar je doet niet. Ook voor Hans Oranje werd lang geleden duidelijk dat hetgeen je doet uiteindelijk telt. “Als ik het over gedrag heb dan komt deze quote bij mij naar boven ‘mensen zullen twijfelen aan wat je zegt, maar geloven wat je doet’. Als ik een talent mag benoemen dan is het wel dat ik makkelijk praat. Daardoor kan ik hele leuke en goede ideeën makkelijk vertellen. En waar ik achter ben gekomen is dat ik het goed wist te vertellen, maar de uitvoering bleef nog wel eens uit. Twijfel en angsten hielden mij nog wel eens tegen om mijn fantastische ideeën waar te maken. Ik wilde het en had tegelijk weer een mooi verhaal waarom ik het uiteindelijk niet waar maakte. Totdat ik erachter kwam dat mijn gedrag voor het grootste deel onbewust werd gestuurd. Toen ik dat doorkreeg ben ik op onderzoek gegaan om erachter te komen waar ik mijzelf door tegen liet houden. Want hoe vaak ik ook de mooiste ideeën kon vertellen en enthousiast anderen hierin mee kreeg, bleef ik toch tegen mijzelf aanlopen en verloren mijn ideeën haar kracht. Dat heb ik aangepakt en daardoor is mijn leven veranderd.”

Tips om bewust te worden van je gedrag

  • Vraag jezelf af: welke dingen doe ik waarvan ik bewust weet dat ze niet bijdragen aan wat ik wil bereiken?
  • Let erop wanneer je dit gedrag weer vertoont.
  • Vraag jezelf op dat moment af: wil ik dit echt.
  • Maak een bewuste keuze om door te gaan met het gedrag of om te stoppen

Wat valt er jou op als je eerlijk naar je gedrag kijkt?