Gemaakt door:

Roy

Leestijd

3 min

Dit wil je waarschijnlijk niet horen, maar heb je wel nodig voor je geluk.

Je kunt pas echte vrijheid ervaren als je werkelijke verantwoordelijkheid durft te nemen voor je leven. Dat betekent niet dat je verantwoordelijk bent voor alle dingen die je overkomen. Toch is het belangrijk om naar je verantwoordelijkheid te kijken, zodat je zelf leiding kunt nemen over je toekomst.

Geluk in het leven betekent: meer positieve emoties ervaren dan negatieve emoties. Als jij niet de verantwoordelijkheid neemt over je leven, ga je steeds minder positieve emoties ervaren. Want je voelt je overgeleverd aan wat er is gebeurd. Het is ook vaak veel makkelijker om de verantwoordelijkheid bij een ander te leggen wanneer jij je rot voelt omdat die ander wat heeft gezegd of gedaan. Maar je hebt een ongelofelijke potentie in jezelf. Als je zelf de verantwoordelijkheid neemt hoe jij met dingen omgaat, krijg je meer grip op je leven en zul je meer geluk ervaren.

Ik was alles kwijt en moest echt leren om verantwoordelijkheid te nemen.

Fatima

Een aantal jaar geleden is Fatima’s huis afgebrand. Gelukkig was ze niet thuis met haar vier kinderen. Fatima was emotioneel helemaal op en kreeg een doorverwijzing naar een psycholoog. Die vroeg haar wat ze van de situatie had geleerd. “Ik ben niet meer terug geweest naar de psycholoog, ik was zo boos op haar. Hoe kon ze zo’n opmerking maken. Van Hans leerde ik hoe het is om weer verantwoordelijkheid te nemen en te voelen in je leven. Toen wist ik het. Ik wist dat ik mijzelf al die jaren te kort had gedaan door de psycholoog de schuld te geven van alles wat er misging in mijn leven. Maar ik was de enige die dat wist en voelde. En nu… ik heb gelijk actie ondernomen en de dokter gebeld dat ik naar een psycholoog wil, en dat ik net zolang blijf zoeken naar iemand die mij kan helpen en waar ik mij goed bij voel.” Fatima was niet verantwoordelijk voor de brand, maar waar ze wél ze invloed op heeft is wat ze met die ervaring doet. Hulp zoeken is ook een vorm van verantwoordelijkheid nemen.

Tips om verantwoordelijkheid te nemen

  • Zie wat er werkelijk aan de hand is en accepteer de situatie zoals ‘ie is.
  • Vergeef jezelf voor de fouten die je hebt gemaakt.
  • Kom in actie en zoek hulp indien nodig.
  • Voel het vertrouwen bij jezelf dat je de situatie gaat oplossen.

Durf jij op alle gebieden in je leven verantwoordelijkheid te nemen?