Gemaakt door:

Roy

Leestijd

3 min

Heb jij moed om bang te zijn?

Veranderen is sowieso vaak een hele uitdaging, zelfs als je er bewust voor kiest. Het zijn de “vastgeroeste” patronen en overtuigingen, die ons vaak terug laten vallen in oude gewoontes.

Daarom is het, vooral in deze tijd, voor veel mensen een hele uitdaging om te veranderen. Juist omdat er zoveel is veranderd waar wij zelf niet voor gekozen hebben.

Echt veranderen gaat uiteindelijk om het verleggen van je grenzen en kunnen gepaard gaan met onzekerheid en (emotionele) pijn. Veranderen brengt je dus, buiten de grenzen van jouw vertrouwde, knusse comfortzone.

Ik hoor geregeld de geluiden van mensen om mij heen, die dealen met de onvrijwillige veranderingen van deze tijd. Ze voelen zich onzeker over wat komen gaat. Voelen het gemis van dierbaren en uiten zich over het gebrek aan het fysiek contact. Denk aan een hand geven of een bemoedigende arm over je schouder. Zelfs het geringe contact met collega’s, door het langdurig thuiswerken, wordt als zwaar ervaren. De term “professionele eenzaamheid” heb ik zelfs eens voorbij horen komen.

Ik moet zeggen… wat mij tot nu toe heeft geholpen in deze tijd van “ongewenste drastische verandering”; is muziek! Muziek geeft mij namelijk veel troost en inspiratie. Veel songteksten kunnen soms op perfecte wijze jouw emoties verwoorden.

Een voorbeeld die ik vandaag met jullie wil delen, is het prachtige nummer “Ravijn” van Veldhuis & Kemper.

De tekst gaat als volgt:

Maar als ik iets zou mogen zeggen, het is geen rechte lijn.
En de grens maar iets verleggen gaat maar zelden zonder pijn.
Want de allermooiste bloemen, groeien vlak langs het ravijn.
En om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn.

Want als de mooiste bloemen groeien, langs de rand van het ravijn.
Dan moet daar ook het beste uitzicht op je stoutste dromen zijn.

Muziek geeft mij namelijk troost en inspiratie

Waarom dit nummer mij zo raakt is omdat ik dit laatst voorbij hoorde komen in de periode dat ik me aan het voorbereiden was op onze eerste 6-daagse training volledig online ooit! Zou het ons überhaupt wel gaan lukken om deze doelgroep ook online in beweging te kunnen krijgen, vroeg ik mezelf af?

Ik moest daarvoor aardig wat grenzen in mezelf verleggen en oude overtuigingen loslaten om dit uiteindelijk voor elkaar te krijgen. Maar…. Ik had een duidelijk doel voor ogen. Ik wilde zo ontzettend graag werkzoekenden ook op deze wijze ondersteunen in hun stap naar verandering.

Uiteindelijk heb ik al mijn moed verzameld en ben de strijd aangegaan met alle onzekerheden, angsten en twijfels. En weet je wat het mooie is? … Het is ons gewoon gelukt! We hebben de prachtige bloemen mogen plukken die daar stonden. Door het succesvolle resultaat had ik weer uitzicht op mijn stoutste dromen.

Het komt er uiteindelijk altijd op neer, blijft niet alleen dromen, kies de mooiste bloem die je plukken wil en ga het vooral doen!

Wat is het moedigste wat jij met knikkende knieën hebt gedaan?