Gemaakt door:

Roy

Leestijd

3 min

Jij wilt meer succes? Dan is dit een van de belangrijkste ingrediënten.

Er wordt wel eens gezegd: soort zoekt soort. Dat zie je overal terug: in de mode, in de sport, op school. Ook in het zakenleven. Mensen die succesvol zijn, doen graag zaken met mensen die ook succesvol zijn. En dat is niet voor niets. Want succes is ‘besmettelijk’. Je leert van elkaar en daardoor groei je.

Het is fijn – en belangrijk – om je te omringen met mensen die je inspireren, die je uitdagen en die je accepteren om wie je bent. Mensen die eerlijk en open durven zijn, zodat je van hen kunt leren. Leren is groeien. Alles in de natuur straalt leven en groei uit. Je zou dus kunnen zeggen: het is de bedoeling van de natuur om altijd te groeien. Om dat te kunnen doen, is het belangrijk om een omgeving te creëren die goed is voor je en die jou gaat helpen om verder te komen.

Geluk kun je vermenigvuldigen door het te delen

In de training zie en hoor je vaak dat mensen in een omgeving zitten waarin ze niet gestimuleerd worden om eigen beslissingen te nemen. Ze worden niet geïnspireerd om voor hun doel te gaan. Te vaak wordt het geaccepteerd omdat mensen vaak moeite hebben om ‘nee’ te zeggen. Zo ook een Rita. De mensen in haar omgeving konden altijd op haar rekenen, ze stond altijd voor ze klaar. Haar omgeving benadrukte te vaak de dingen die niet goed gingen in haar leven en vertelde haar tegelijk dat zij altijd op hun kon rekenen. Totdat ze leerde om een keer ‘nee’ te zeggen toen haar hulp weer gevraagd werd. En toen merkte ze het. Ze zei nee omdat ze even de energie niet had, maar haar omgeving was teleurgesteld omdat ze normaal altijd maar ‘ja’ zei. Ze wist: ‘Ik wil andere mensen om mij heen, mensen die mij zien, horen en waarderen.’ Ze heeft de eerste stap gezet om vrijwilligerswerk te gaan doen. Nu heeft ze daar vrienden aan overgehouden, ze groeit en krijgt energie van de positiviteit om haar heen. Haar omgeving is veranderd en dit zorgt dat ze nu stappen blijft nemen om in haar kracht te komen en te blijven.

Tips om jouw omgeving te verbeteren

  • Bedenk wat voor soort mensen je graag om je heen wil hebben.
  • Denk eens na over wie maakt dat je je goed, happy en prettig voelt.
  • Schrijf ook eens op van wie je moe wordt en waarom.
  • Besluit of je je connectie met bepaalde mensen wilt stopzetten of juist wilt laten groeien.

In hoeverre dragen de mensen in jouw omgeving bij aan jouw groei, blijdschap en geluk?