Gemaakt door:

ivo

Leestijd

2 min

Zo ontdek je of je echt jouw eigen pad volgt

Kernwaarden zijn je persoonlijke overtuigingen over wat belangrijk voor je is. Wanneer je leeft volgens je kernwaarden, kunnen ze je door moeilijke periodes heen helpen. Daarom zijn kernwaarden een belangrijk onderdeel van onze mindsettraining.

Kernwaarden vormen een van de belangrijkste hulpmiddelen om jezelf te sturen en motiveren, om leiderschap te krijgen over je leven. Ze geven je richting. Je eigen richting, niet die van iemand anders. Daarom is het zo belangrijk om te weten wat jouw kernwaarden zijn, zodat je bewuster keuzes kunt maken die bij jouw passen. Hierdoor wordt de kans op persoonlijk succes en geluk groter.

Zoals een boom niet kan groeien zonder wortels, zo kan ik niet groeien zonder te weten waarvoor ik het doe, waar ik door gedreven word en wat belangrijk is voor mij.

Hans Oranje | Founder Reset Yourself

Ook Hans Oranje leeft volgens zijn eigen kernwaarden. Vooral op momenten dat het even niet lekker gaat, helpen ze hem om weer bewust te worden en weer kracht te vinden. Zijn persoonlijke kernwaarden zijn: vrijheid, vertrouwen en dankbaarheid. “Doordat ik mijn kernwaarde vrijheid écht volg, ben ik zelfs gestopt met roken jaren geleden. Ik zat op een gegeven moment in de auto, op weg naar mijn werk en ik was mijn shag vergeten. Paniek. Ik ben meteen bij de pomp gestopt, kocht nieuwe shag en op het moment dat ik dat pakje in de auto op de stoel naast me kon leggen voelde ik weer rust. Toen besefte ik: dit is geen vrijheid. Hoe kan het dat een pakje shag mij rust geeft! Jij praat over vrijheid? Ik ben zo gebonden als wat. Dat inzicht kwam hard binnen. Ik ben meteen gestopt. Zonder moeite.”

Tips om jouw kernwaarden te vinden

  • Neem eens een moment om stil te staan bij wat belangrijk is voor jou.
  • Laat je niet leiden door wat anderen belangrijk vinden of ‘wat hoort’
  • Schrijf alle woorden op die bij je opkomen. Als hulpmiddel kun je de woorden hieronder gebruiken.
AvontuurHumorZekerheidPositiviteitLeren
VriendelijkheidBalansVertrouwenZelfkennisMoed
GezondheidGevenDisciplineDoorzettenEerlijk
OprechtheidGelukRespectDankbaarRust
BetrouwbaarGeduldEnergieAandachtGroei
  • Maak voor jezelf een top 3 van de jou meest belangrijke kernwaarden

Vraag jezelf nu eens af: leef ik ook volgens deze kernwaarden?